Kaas eten tijdens je zwangerschap

Welke kazen mag je eten als je zwanger bent?

Ben je zwanger en houd je van kaas? Maar weet je niet goed welke kaas je nu wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap? Wij geven je graag antwoord op deze vraag door middel van een compleet overzicht. Lees snel verder.

Kaas is goed voor jou en je baby

In kaas zitten veel goede voedingsstoffen die jou en je baby sterker maken, zoals vitamine B12, vitamine D en calcium. Deze voedingsstoffen zorgen voor een goede opbouw van de botten, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de groei van je baby. Hierbij is het wel belangrijk dat je de overige ingrediënten van de kaas ook checkt. Het enige ingrediënt waar je op moet letten als je zwanger bent is de melkbewerking van de kaas. Oftewel: Is de kaas gemaakt van gepasteuriseerde melk? Dan mag je de kaas eten tijdens je zwangerschap. Maar kaas gemaakt van rauwe melk kun je beter overslaan als je zwanger bent.

Gepasteuriseerde kaas

Goed nieuws! Álle Weydeland Kazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk, wat dus betekent dat je tijdens je zwangerschap met een gerust hart Weydeland Kaas kunt eten. Gepasteuriseerde melk is verhit, waardoor alle bacteriën onschadelijk gemaakt worden die in de melk zitten. Hierbij maakt het dus niet uit of je gaat voor Weydeland Jong of Weydeland Oud, Minder Zout, de brokkelkazen of de light varianten; alle Weydeland Kazen mag je eten tijdens je zwangerschap.

Rauwmelkse/gethermiseerde kaas

Naast gepasteuriseerde kaas heb je ook nog kazen die gemaakt zijn van rauwe melk of gethermiseerde melk. Deze kazen zijn niet geschikt om te eten tijdens je zwangerschap. Dit heeft ermee te maken dat de rauwe melk niet verhit wordt, waardoor alle bacteriën in de kaas blijven leven. Gethermiseerde melk is kort verhit, waardoor er slechts een gedeelte van de bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Hierdoor is er een risico dat er een bacterie achterblijft in de kaas. Deze bacterie kan leiden tot een infectie en die kan ernstige gevolgen hebben voor de baby. Alhoewel dit weinig voorkomt, raden we je toch aan niet voor deze kaas te kiezen als je zwanger bent.

Overzicht van kazen

  • Weydeland Kaas: Alle varianten zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk, dus veilig te eten tijdens je zwangerschap;
  • Blauwschimmel kaas: Alle kazen met een blauwschimmel/blauwader in het zuivel, zoals Gorgonzola, Saint Agur of Cambozola, mag je gewoon eten, mits het gemaakt is van gepasteuriseerde melk;
  • Witte korstkaas: Alle kazen met een witte korst zoals Camembert of Brie mag je eten, als ze niet gemaakt zijn van rauwe melk, maar van gepasteuriseerde melk;
  • Verse kaas: Mag je zachte verse kaas zoals Feta, Mozzarella, Halloumi, Mascarpone of Burrata eten? Ook bij deze varianten geldt het volgende: Als het gemaakt is van gepasteuriseerde melk, mag je deze verse kazen eten. Het kan zijn dat de ene Mozzarella gemaakt is van rauwe melk en de andere Mozzarella van gepasteuriseerde melk. Houd dus altijd goed het etiket in de gaten of vraag het bij je kaasboer;
  • Rode korstkaas: Hetzelfde geldt voor kazen met een roodgewassen korst, zoals de Epoisse, Munster of Port Salut. Ook alle roodkorst kazen mag je eten als ze maar gemaakt worden van gepasteuriseerde melk.
  • Geitenkaas: Bij geitenkaas moet je ook opletten of het gemaakt is van rauwe melk of gepasteuriseerde melk. (Bijna) Alle harde geitenkazen zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk en dus veilig te eten. Zachte geitenkaasjes kunnen nog wel eens gemaakt worden van rauwe melk en die kun je beter vermijden tijdens je zwangerschap;
  • Schapenkaas: Net zoals bij alle bovenstaande kazen geldt voor schapenkaas hetzelfde. In schapenkaas is nog nooit een listeria bacterie gevonden. Maar voor de veiligheid kun je ook hierbij het beste de regel van rauwe melk versus gepasteuriseerde melk aanhouden.

Weydeland verkooppunten

Vind jij het fijn om goed geïnformeerd te worden als je kaas koopt? Bezoek dan één van onze verkooppunten bij jou in de buurt! Al onze Weydeland ondernemers zijn gespecialiseerd in kaas en kunnen jou alles vertellen over de kaas.

Hier vind je een overzicht van alle verkooppunten.

Nuttige weetjes over kaas

Naast deze kaasvraag over zwangerschap en kaas eten zijn er nog veel meer interessante kaasvragen, kaastips en weetjes. Wil jij antwoord op jouw kaasvraag? Kijk dan hier of je vraag er tussen staat en wellicht krijg je het antwoord op jouw kaasvraag. Of bekijk hier alle kaastips en weetjes voor nog meer interessante informatie over kaas.

_______________

Meer informatie?

Wil je meer informatie over dit bericht of heb je nog andere vragen? Dan kun je contact opnemen met info@treurkaas.nl. Wij helpen je graag verder.

Gepubliceerd op 20-03-2023