Kaas tips en weetjes
Altijd handig! Tips over kaas… En de weetjes zijn leuk om door te vertellen!
Weetjes
- Voor één kilo kaas is 10 liter koemelk, 9,5 liter geitenmelk of 6 liter schapenmelk nodig.
- Een koe geeft per dag ±25 liter melk, een geit ±3 liter en een schaap ±2 liter.
- De echte Hollandse melkkoe is de Holstein zwartbonte koe.
- Nederlanders eten gemiddeld ±17 kg kaas per persoon per jaar.
- Nederland produceert >750 miljoen kg kaas per jaar en is de 4de grootste kaasproducent ter wereld.
- De meeste kaas wordt in Nederland nog steeds op brood gegeten.
- De korst van Goudse kaas is niet eetbaar.
- Kaas kan het best geserveerd worden als het 30 minuten van te voren uit de koelkast wordt gehaald.
- Kaas bewaar je het beste in de koelkast in kaaspapier.
- Gaten in de kaas ontstaan door melkzuurbacteriën die voor gasvorming in de kaas zorgen.
- Kazen zijn rond omdat dit ideaal is voor het rijpingsproces. Zo verliest de kaas op alle plekken tegelijk evenveel vocht en krijg je geen zoutophoping in de hoeken.
Gezondheid
- Gezond: kaas bevat essentiële eiwitten, aminozuren, vitamines (B12, D) en is een bron van calcium die belangrijk zijn voor het lichaam.
- Vetten: kaas bevat verzadigde en onverzadigde vetten. Het is verstandig om voldoende gevarieerd te eten. Advies voor volwassene: niet meer dan 1,5 plak (30 gram) kaas per dag eten.
- Zout: in kaas zit zout. De gehaltes wisselen per kaas. Minder vet betekent vaak zouter.
- Zwanger: gepasteuriseerde Hollandse en Buitenlandse kaas kan gerust worden gegeten.
- Diabetici: mogen niet teveel koolhydraten (voedingssuikers) eten en moeten de vet-inname beperken. Kies voor magere kazen 20+ en 30+ ipv van 48+ en 50+ kazen.
- Tip voor een eiwitbeperkt dieet: verstandig om geen kaas te eten. Indien u dit toch graag wil advies: neem 48+, deze bevat minder eiwit dan 30+ kaas.
- Dé tip voor een zoutbeperkt dieet: magere kaas heeft minder vet, maar een hoger zoutgehalte. Kies voor natrium arme kaas of voor speciale minder zout kazen als Milde Weydeland.
- Natriumarm dieet: alleen dieetkaas en natria kazen hebben een laag gehalte natrium in de kaas.
Vetgehalte
Hoe lager het + getal hoe minder vet de kaas. 100 gram kaas = 40 gram water + 60 gram droge stof. Het + getal is het vetpercentage in de droge stof. Voorbeeld: Goudse 48+ bevat 48% vet in droge stof x 58% totale droge stof = 28% vet.
Aanduiding | % vet in droge stof | % water | % droge stof | % vet | Voorbeeld |
60+ Roomkaas | 60% | 40% | 60% | 36% | Roomkaas |
48+ Volvet | 48% | 42% | 58% | 28% | Weydeland 48+ |
45+ Minder vet | 45% | 43% | 57% | 26% | Maasdammer |
40+ Minder vet | 40% | 44% | 56% | 23% | Edammer |
35+ Vetarm | 35% | 46% | 54% | 19% | Weydeland 35+ |
30+ Vetarm | 30% | 47% | 53% | 16% | Boeren Leidse |
20+ Mager | 20% | 47% | 53% | 11% | Weydeland 20+ |