Duurzaamheid – Regionale kringloop

Weydeland Kaas wordt op een duurzame wijze bereid door CONO Kaasmakers. Zij hanteren hierbij een duurzaamheidsprogramma, genaamd Caring Dairy. Elke maand lichten wij een onderwerp uit vanuit dit duurzaamheidsprogramma. De vorige blogberichten gingen over de thema’s: ‘Groene stroom + laag energieverbruik‘. Deze keer gaan we dieper in op het onderwerp ‘Regionale kringloop’. 

Regionale kringloop

Circulariteit en kringlooplandbouw zijn belangrijk om uitputting van natuurlijke hulpbronnen te stoppen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. En onmisbaar op weg naar klimaatpositieve kaasproductie in 2030. De basis voor de regionale kringloop is de balans op het melkveebedrijf tussen een gezonde bodem en gezonde koeien. De regionale kringloop verlaagt de klimaat impact en geeft meer ruimte voor natuur, zoals weidevogels, zwaluwen, kruidenrijk grasland en bloemrijke randen. Grondgebonden bedrijven met een goede balans in de koe-mest-bodem-plant cyclus beperken mineralen verliezen. Met de stikstofbinders gras en klavers beperken we de stikstof verliezen. (Bron: cono.nl, Caring Dairy).

Kringlooplandbouw

Bij kringlooplandbouw draait het om het sluiten van de kringloop plant-bodem-dier. Dit komt eigenlijk neer op het terugdringen van het gebruik van kunstmest en krachtvoer. Dit is goed voor de biodiversiteit. Daarom is kringlooplandbouw een onderdeel van het duurzaamheidsprogramma van CONO; Caring Dairy. Indicatoren zijn ‘eiwit van eigen land’ en ‘kilogram krachtvoer per 100 kilogram melk’. Er wordt gekeken naar hoe producten na gebruik nog kunnen dienen als grondstof voor andere producten of materialen.

Bij de kaasmakers van Weydeland Kaas (CONO) wordt er bijvoorbeeld gekeken naar het hergebruik van water. Voor de productie van kaas is er drinkwaterkwaliteit water nodig. Na de productie van kaas, houd je water over (hoe efficiënt die productie ook is). Elke 10 kilo melk na bewerking levert 1 kilo kaas op en 9 kilo water. Dit water wordt vervolgens gebruikt voor verschillende doeleinden, maar onder andere om de kaasmakerij weer schoon te maken. Maar ook wordt er gekeken naar verspilling: Ze maken niet meer kaas dan de markt vraagt, zo efficiënt en duurzaam mogelijk. Op deze manier daalt het energiegebruik.

Kringloopwijzer

Aan de hand van de kringloopwijzer wordt er gekeken of de Weydeland veehouders in aanmerking komen voor de resultaat-premie op de berekende Kringloopwijzer Indicatoren voor het desbetreffende jaar.

Duurzame Weydeland Kaas

Wil jij meer weten over duurzame kaas, hoe het gemaakt wordt, wat we allemaal doen op het gebied van duurzaamheid, waar je het kunt kopen of andere vragen? Neem contact met ons op en wij helpen je verder!

Stel een vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.