Duurzaamheid – Klimaat en milieu

Weydeland Kaas wordt op een duurzame wijze bereid door CONO Kaasmakers. Zij hanteren hierbij een duurzaamheidsprogramma, genaamd Caring Dairy. Elke maand lichten wij een onderwerp uit vanuit dit duurzaamheidsprogramma. De vorige blogberichten gingen over de thema’s: ‘Blije koeien’ en ‘Meer gras &  Biodiversiteit’. Deze keer gaan we in op beter klimaat en milieu: groene stroom & laag energieverbruik

CONO Kaasmakers spreekt als eerste zuivelorganisatie in Nederland de ambitie uit om in 2030 met haar hele kaasketen klimaatpositief te zijn. Dit om de continuïteit voor volgende generaties, te waarborgen met als motto: zo weinig mogelijk energie verbruiken en verspillen.

In deze blog richten we ons met name op de processen van vervoer bij de Weydeland boer tot het stukje Weydeland kaas bij jouw kaasboer ligt.

Energieverbruik op de boerderij

Veel veehouders hebben zonnepanelen op de daken van hun stallen gelegd, wekken windenergie op en hebben een emissiearme vloer in de stal. Inmiddels komt 50% van de stroom voor de CONO-kaasmakerij bij hun eigen leden vandaan. Op naar de 100%!

Groen melktransport

In 2023 rijdt de melktransporteur Danmel voor CONO met de eerste 100% elektrische RMO (Rijdende Melk Ontvangst) van Nederland. Ook transporteren zij een RMO op liquid natural gas (Lng), waardoor uiteindelijk 20% minder CO2 wordt uitgestoten. De tweede CONO melktransporteur Meijer Melktransport rijdt met Euro-6 vrachtwagens die 97% minder stikstof uitstoten dan motoren uit de Euro-1-klasse. Om melk niet langer met de lopende motor over te pompen gebruiken beide ondernemingen een oplegger met eigen accu, die tijdens het rijden wordt opgeladen.

De Weydeland Kaasmakerij

Door grote en kleine duurzame maatregelen binnen de organisatie en kaasmakerij heeft Climate Neutral Group sinds 2020 CONO Kaasmakers klimaatneutraal gecertificeerd. Denk hierbij aan het gebruik van nieuwste en zuinige apparatuur en op een efficiënte manier gebruik maken van warmte, koude en water. Op dit moment worden zonnepanelen aangeschaft, wordt onderzocht of het mogelijk is om van het gas af te gaan en aan te sluiten bij warmtenetten in de regio.

Duurzaam gerijpt in het pakhuis van Treur Kaas

Weydeland Kaas is een merk van kaasgroothandel Treur Kaas uit Woerden. Hier worden de Weydeland Kazen op duurzame wijze gerijpt. In het rijpingsproces doet de natuur haar werk. Daarbij komt de kaas in haar eigen tempo op smaak. Op houten planken liggen de kazen te rijpen in het pakhuis waar een constante temperatuur en luchtvochtigheid heerst. Dankzij een ruime kaaskelder die dieper in de grond ligt, hoeft er met name in de zomer minder gekoeld te worden. Op het dak van het pakhuis liggen 596 zonnepanelen die het pakhuis en de bijbehorende kantoren voorzien van schone en duurzame zonne-energie. Het wagenpark van Treur Kaas voldoet aan de wetgeving van de EU. Zo rijden alle vrachtwagens en auto’s volgens de Euro 6-norm om vervuilende emissie te beperken.

Daarnaast zijn er onlangs moderne warmtepompen geïnstalleerd, zodat op een duurzame en toekomstbestendige wijze alle kantoorruimtes verwarmd kunnen worden en warm water geproduceerd kan worden t.b.v. het reinigen van de lijnen en andere installaties. De nieuwe warmtepompen gebruiken restwarmte die vrijkomt van andere installaties waardoor er dus fors minder energie verbruikt wordt.

Door de keten op deze wijze duurzaam te maken en te behouden, kun jij en de volgende generatie, genieten van de lekkerste kaas van Nederland!

Bovenstaande informatie is deels afkomstig van www.cono.nl. Ga voor meer informatie naar de website van CONO of neem contact met ons op.