Weydeland Kaas vegetarisch

Vanaf maart 2021 worden alle Weydeland Kazen bereid met vegetarisch stremsel. Dat betekent dat vanaf heden de jonge kazen al te koop zijn met vegetarisch stremsel.  De oudste variant van Weydeland Kaas heeft een rijpingstijd van ruim 1,5 jaar. Naar verwachting zijn dus eind 2022 alle leeftijden van Weydeland Kaas te koop met vegetarisch stremsel! Maar wat houdt het precies in?

Vegetarische kaas betekent dat het gemaakt wordt met vegetarisch stremsel in plaats van dierlijk stremsel (lebstremsel).  Bij dierlijk stremsel wordt het stremsel gehaald uit de lebmaag van  kalfjes. Het plantaardige alternatief hiervoor is microbieel (vegetarisch) stremsel. Vanaf heden zal dit dus gebruikt worden om Weydeland Kaas mee te bereiden. De kaas wordt uiteraard nog wel gewoon bereid met de lekkerste melk van Hollandse koeien.

Nog steeds bereid met de lekkerste melk van Hollandse koeien! Maar nu dus ook met vegetarisch stremsel.

Zelfde smaak, maar dan vegetarisch

Steeds meer mensen gaan bewuster eten en daar hoort ook vegetarisch eten bij. Deze trend zal nog verder doorzetten de komende jaren, zo blijkt uit onderzoek Vegatrends 2020 van de Vegetariërbond. Ook Weydeland Kaas gaat mee met deze trend. Vanaf heden wordt Weydeland Kaas dus gemaakt met vegetarisch stremsel. De receptuur blijft verder helemaal hetzelfde, want ,,Wat goed is moet je koesteren”, aldus algemeen directeur van CONO Kaasmakers, Wim Betten. De vegetarische kazen van Weydeland Kaas worden nog steeds gemaakt op traditionele manier, natuurlijk gerijpt, dus nog nét zo lekker, maar dan vegetarisch!

Vegetarisch stremsel

De kaasmeesters van CONO Kaasmakers hebben hard gewerkt om vegetarische kaas mogelijk te maken. Kaasmeester Lieke Kortekaas: “Het was echt een groot project waarbij kwaliteit het uitgangspunt blijft. En de unieke smaak en smedigheid van CONO kaas moest precies hetzelfde blijven. Het enige verschil is dat we nu een vegetarisch stremsel gebruiken om de melk in te dikken tot wrongel. Aangezien onze kaasmakers de stremming altijd al handmatig controleren en ze de wrongel met de hand roeren konden we hun expertise meteen inzetten.”