Waarom een boterham met kaas een goed idee is

Vandaag beginnen de examens. Een goede voorbereiding is alles en dat begint al bij je ontbijt! Wist je dat een bruine boterham met kaas je kan helpen tijdens het studeren en tijdens je examens? Lees hieronder meer!

Wat moet je eten tijdens het studeren?

Het klinkt logisch, maar toch schiet het er vaak bij in: Goed ontbijten is belangrijk. De key is ‘langzame koolhydraten’ voor het studeren of het maken van je examen. Die langzame koolhydraten zorgen ervoor dat je langer energie heb, wat goed is voor je concentratie. En dat heb je nodig tijdens het maken van examens! Neem bijvoorbeeld yoghurt met muesli (geen cruesli, want teveel suiker) of een bruine boterham met kaas. Dit is een goed idee, omdat een bruine boterham met kaas langzame koolhydraten bevat en daarnaast ook de juiste eiwitten, mineralen, vetten en vitaminen. Ook is het heel handig om mee te nemen en het is zo gemaakt, dus je bespaart ook nog eens tijd. Leg er eventueel nog wat plakjes komkommer en blaadje sla op voor de frisse touch.

  1. Calcium: Kaas bevat calcium, een essentieel mineraal voor sterke botten en tanden.
  2. Eiwitten: Kaas is rijk aan eiwitten, wat belangrijk is voor spieropbouw en herstel. Eiwitten helpen je energieniveau op peil te houden tijdens lange studie-uren.
  3. Vitamines: Kaas bevat vitamines zoals vitamine B12, die essentieel zijn voor een goede hersenfunctie.
  4. Smaak en verzadiging: Een beetje kaas kan je maaltijd smaakvoller maken en je een verzadigd gevoel geven, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.

Is kaas goed voor je gezondheid?

Kaas bevat verzadigde vetten en zout. Maar er zitten ook stoffen in die vooral een positieve invloed hebben op je gezondheid: eiwitten, mineralen en vitaminen. Uit onderzoek blijkt dat je je niet alleen moet focussen op de losse voedingsstoffen, maar juist moet kijken hoe kaas als geheel wordt afgebroken in je lichaam. In kaas zitten de verschillende stoffen samen gevangen in een eiwitstructuur. Deze structuur zorgt ervoor dat je alles ongeveer tegelijk verteert. Bij het verteren van kaas komen de verschillende voedingsstoffen (calcium en vetten) tegelijkertijd vrij. De verzadigde vetten in kaas worden aangetrokken door een deel van het calcium, dit plakt aan elkaar. Zo kan ons lichaam de verzadigde vetten niet opnemen. Zo raak je een deel van die ongezonde vetten uit kaas kwijt. Daarom is de structuur van kaas zo belangrijk. Als je nu het vet eet en uren later pas het calcium, dan zou je al het verzadigde vet wél opnemen in je lichaam.

Ook bevat een boterham met kaas vitamine K. Dit speelt een belangrijke rol in het onderhoud van gezonde botten en de stolling van je bloed. Kaas is een belangrijke bron van de benodigde vitamine K. (Bron: www.hln.be)

Uit onderzoek is gebleken…

Daarnaast heeft kaas een positief effect op je gezondheid en kan het je beschermen tegen hart- en vaatziekten en stofwisselingsziekten. Verder blijkt dat kaas vetophoping in de lever tegengaat. Een ander onderzoek, namelijk van Nature Medicine, suggereert dat het eten van kaas de sleutel zou kunnen zijn tot een langer leven. Het gaat hierbij voornamelijk om het eten van oude kaas, waar het stofje spermidine in zit. Lees hier meer over deze onderzoeken.