Hoe kun je kaas het best bewaren?

Kaas bewaren

Kaas is een natuurproduct en daarom is het van essentieel belang om kaas op een juiste manier te bewaren. Omdat je zo lang mogelijk wilt profiteren van lekkere kaas die je gekocht heb, helpen we je graag een handje. Wat zijn nou de do’s en dont’s als het gaat om het bewaren van kaas? We zetten ze even voor je op een rijtje!

Kaaspapier of een kaasdoos

Het beste materiaal om kaas in te bewaren is kaaspapier of een kaasdoos, zoals een Tupperware doos. Het is belangrijk dat je in beide gevallen ervoor zorgt dat er geen lucht bij de kaas komt. Het allerbeste is wel kaaspapier. Dan houd je de kaas het smedigst. In kaaspapier zit een laagje vershoudfolie en dit zorgt ervoor dat de kaas niet uitdroogt. Weydeland Kaaspapier is bij ons verkrijgbaar!

Op welke temperatuur moet je kaas bewaren?

Temperatuur voor kaas is van essentieel belang. De bewaartemperatuur voor kaas verschilt per soort kaas. Goudse kazen, zoals Weydeland Kaas, kun je het beste bewaren op een temperatuur van 8-15 graden. Haal deze kaas een half uur voor consumptie uit de koelkast voor een optimale smaak. Buitenlandse kazen, zoals zachte kaas, blauwschimmelkaas of verse kazen blijven het best als je ze bewaart op een temperatuur van 5-8 graden. Een goede plek om deze kazen te bewaren is de groentelade van je koelkast.

Hoelang kun je kaas bewaren?

Goudse kaas, zoals Weydeland Kaas, kun je (bij een open verpakking) circa 3 weken bewaren in de koelkast. Als de kaas gevacuümeerd is, dan kun je ze tot wel 4 maanden bewaren. Je kunt er ook voor kiezen om de kaas in te vriezen, dan is die 8 maanden houdbaar. Echter zouden we dit niet aanraden, omdat het ten koste gaat van de smaak van de kaas.

Zachte kazen, zoals Brie, Camembert of andere buitenlandse kaasjes met een zachte structuur, kun je maar 1 tot 2 weken bewaren in de verpakking in de koelkast. We raden het af om deze kaasjes in te vriezen.

Mocht er schimmel ontstaan op kazen, dan kun je dit ruim wegsnijden (minstens 1 centimeter). Dit geldt alleen voor Goudse kazen, zoals Weydeland Kaas bijvoorbeeld.

Tip tegen sterke geur

Kaas geeft soms een erg sterke geur af in de koelkast die gaat overheersen. We hebben een tip voor je hoe je dit kunt oplossen. Zet een bakje met een laagje azijn, zout of koffieresten in de koelkast. Je zult merken dat dit ervoor zorgt dat de sterke kaasgeur uit je koelkast verdwijnt!

Gepubliceerd op: 26 november  2020