Duurzaamheid – Gezonde Weydeland koeien

Weydeland Kaas wordt gemaakt door CONO Kaasmakers. Bij deze kaasmakers staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Het is de eerste Nederlandse zuivelcoöperatie die gecertificeerd is als klimaatneutraal. Zij hanteren een duurzaamheidsprogramma genaamd ‘Caring Dairy’ voor hun melkveehouders. Wij leggen je er graag meer over uit.

Caring Dairy

Caring Dairy is een duurzaamheidsprogramma voor de melkveehouderij en heeft als doel continue te verbeteren binnen vier thema’s:

  1. Blije koeien
  2. Meer gras & biodiversiteit
  3. Beter klimaat & milieu
  4. Maatschappelijk betrokken

Wij zullen het komende jaar extra aandacht besteden en elke maand een onderwerp passend bij het thema verder uitlichten.

Blije koeien

Koe wellness

In het eerste kwartaal van 2023 trappen we af met het thema ‘Blije koeien’. Wat maakt het dat de Weydeland koeien blij en bovenal gezond zijn? De koeien hebben allemaal veel ruimte in de stal en in het weiland. In de stal hebben de koeien toegang tot zachte ligbedden en koeborstels. Deze koe wellness zorgt voor een blije en gezonde koe. Koeien die in goede gezondheid langer leven zijn in veel opzichten duurzaam; Een oudere koe is beter voor het milieu en ook verhoogt dit het werkplezier van de melkveehouder.

De Weydeland koeien staan gemiddeld per jaar circa 4 maanden op stal. Dat maakt ook dat de klauwverzorging, ligcomfort en stal bezetting belangrijke aspecten zijn als het gaat om dierenwelzijn. Uiteraard is de hele dag door schoon drinkwater voor de koeien beschikbaar. Uit de praktijk is gebleken dat koeien zichzelf graag borstelen. Het is ontspanning voor hen en het draagt bij aan een goede verzorging van de vacht. Daarom wilt CONO Kaasmakers graag dat álle koeien in de stal beschikking hebben over een koeborstel, oftewel een massage voor de rug, flanken en kop. Ook moeten er minstens net zoveel zachte ligplekken als koeien zijn in de stal. Een zachte lichtplek moet écht zacht zijn: gemalen stro, dikke laag zaagsel, rubbermat of een waterbed.

Koekompas

Het welzijn van de koeien en kalveren wordt bijgehouden door de veehouder in het zogeheten Koekompas. Dit is een meetinstrument dat bij CONO is ontwikkeld. Via dit meetinstrument kan de veehouder zijn eigen prestaties bijhouden en bekijken hoe hij scoort ten opzichte van het CONO gemiddelde. De veearts kan verbeteringspunten benoemen en de melkveehouder hierin adviseren hoe hij dit kan aanpassen t.b.v. de gezondheid en het welzijn van de koe of het kalf. CONO heeft zelf ook inzicht in de Koekompassen van hun veehouders, waardoor ook zij het gesprek aan kunnen gaan met de veehouders. ‘De gezondheid van de koeien staan elke dag voorop’.

Wil jij graag een lekker stukje Weydeland Kaas kopen? Ga dan naar deze pagina om te kijken waar alle Weydeland verkooppunten in Nederland gevestigd zijn.

Bovenstaande informatie is afkomstig van www.cono.nl. Ga voor meer informatie naar de website van CONO of neem contact met ons op.

Gepubliceerd op 13-02-2023