Alles over graskaas

Nog maar iets meer dan 2 weken en dan kunnen we weer genieten van de lekkerste seizoenskaas, namelijk graskaas! Maar wat maakt graskaas nou precies zo lekker? Hieronder lees je alles over dit lekkere seizoensproduct. 

Wat is graskaas?

Graskaas is gemaakt van de melk van koeien die na de winter weer buiten komen en in de weilanden staan. Het eerste melk bevat nog bestanddelen van het voer wat ze kregen toen ze binnen stonden, daarom gaat het erom dat de eerste week de melk van de koe niet wordt gebruikt voor graskaas. De koeien eten volop van het verse lentegras. Na een week is het voer dat ze in de winter gegeten hebben, uit hun melk en kan de melk gebruikt worden voor de graskaas. Een graskaas moet circa 4 weken in het kaaspakhuis rijpen om op smaak te komen, daarom zijn de eerste graskazen na 28 dagen klaar voor consumptie.

Waarom is deze kaas zo lekker?

De kaas krijgt zijn smaak doordat de melk van het eerste overwinterde gras zachtere melkvetten bevat. Ook bevatten de punten van het verse gras meer voedingsstoffen en vitaminen. Dit maakt de kaas smeuïger en veel zachter dan gewone kaas. Hoewel de kaas smeuïger en zachter smaakt, is deze niet vetter dan normaal. Graskaas bevat zelfs meer bestanddelen die vetverbranding bevorderen dan andere kaas!

Wanneer ligt graskaas in de winkels?

Graskaas is een seizoensproduct en is verkrijgbaar in de periode mei/juni. Officieel is de echte graskaas vier weken beschikbaar. Dit heeft wederom te maken met het eerste gras. Als de boer heeft gemaaid is het eerstvolgende gras minder “vet” dan het overwinterde gras. Natuurlijk eten de koeien nog steeds gras en zijn die melkvetten zachter dan wanneer ze hooi en kuil eten, maar niets is te vergelijken met het eerste gras.

Waar kan ik dit kopen?

Weydeland Graskaas is verkrijgbaar bij alle Weydeland verkooppunten. Kijk hier voor een verkooppunt bij jou in de buurt!

 

Gepubliceerd op: 30 april 2020