Duurzaamheid – Krachtvoer en bijproducten
Weydeland Kaas wordt op een duurzame wijze bereid door CONO Kaasmakers. Zij hanteren hierbij een duurzaamheidsprogramma, genaamd Caring Dairy. Elke maand lichten wij een onderwerp uit vanuit dit duurzaamheidsprogramma. De vorige blogberichten gingen over het thema: ‘Blije koeien’: Gezonde koeien en weidegang. Deze maanden staat in het teken van het tweede thema ‘Meer gras & biodiversiteit’ waarover het eerste deel al is te lezen in deze blog ‘Biodiversiteit & gras in rantsoen’. In deze blog gaan we in op krachtvoer en bijproducten voor de koeien.
Krachtvoer
Krachtvoer is een soort voeding die aan koeien wordt gegeven om hun melkproductie te verhogen. Het bestaat meestal uit granen, soja, maïs en andere ingrediënten die veel energie en eiwitten bevatten. Krachtvoer kan ook mineralen, vitaminen en medicijnen bevatten om de gezondheid en weerstand van de koeien te verbeteren.
GMO-vrij krachtvoer
Alle CONO melkveehouders voeren hun koeien krachtvoer zonder genetisch gemodificeerde ingrediënten (GMO). Daarbij wordt de Duitse VLOG-kwaliteitsstandaard aangehouden, die verplicht dat de hele keten GMO-vrij is. Zowel de mais, tarwe of suikerbieten van het eigen land, als de soja en raap in het krachtvoer dat van elders in de wereld wordt aangevoerd. Bovendien moet zeker zijn dat de koeien ook niet via het voer van ander vee op het bedrijf met genetisch gemodificeerde producten in aanraking komen. Weydeland Kaas is dus 100% GMO-vrij. En daar ontvangen de boeren weer een cent extra vergoeding voor.
Een voorbeeld van krachtvoer is maïs.
Het effect van krachtvoer
Het juiste krachtvoer draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van de koeien wat ervoor zorgt dat de melk meer vet en eiwit bevat. Dit heeft invloed op de kwaliteit van de melk en is dus ook belangrijk voor de smaak en structuur van onze Weydeland kazen.
Bijproducten
De Weydeland koeien krijgen niet alleen vers gras als ze in de wei lopen, maar ook bijproducten die de boer zelf verbouwt of overblijven van de voedselindustrie. Denk bijvoorbeeld aan bierbostel, een restproduct van het brouwen van bier, of perspulp, een restproduct van de suikerbietenteelt. Deze bijproducten zijn rijk aan vezels en eiwitten en dragen bij aan een gezonde en gevarieerde voeding voor de koeien. Bovendien voorkomen ze dat deze producten worden weggegooid of verbrand.
Veel gras
Een gemiddeld rantsoen bestaat voor de CONO-koe toch voornamelijk uit gras. Het mooie is dat vers gras, waarvan we in ons land gelukkig heel veel hebben, vol eiwitten zit. Plus nog wat suiker. En daarmee vormt het verse gras de beste basis voor een goede melkkwaliteit met een optimale vetzuursamenstelling. Hoe meer voeding de koeien op natuurlijke manier binnenkrijgen, hoe minder krachtvoer er van elders hoeft te worden aangevoerd. Daarom zijn we blij dat deze koeien lekker veel buiten lopen. In 2022 graasden de koeien van CONO gemiddeld wel 191 dagen en ruim 10 uur in de wei.
Wil je meer weten over de duurzaamheidsmissie van CONO Kaasmakers? Lees het hier.